De geur van deze muffin tijdens het opwarmen in de oven, doet ons al watertanden! Met onze eigen jonagold appelen wordt dit zeker en vast smullen gewezen.
Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 45 minuten | Totale tijd: 55 minuten
Wat heb je nodig (ingrediënten voor 4 personen):
-
400 g zelfrijzende bloem
-
1 eetlepel bakpoeder
-
150 g bruine suiker
-
125 g boter + een extra klontje
-
25 cl melk
-
2 eieren
-
1 appel (bv. Jonagold)
-
een snuifje nootmuskaat
-
3eetlepels ahornsiroop (of esdoornsiroop)
-
½ theelepel gemalen kaneel (naar smaak)
-
een beetje bloemsuiker (decoratie)
Hoe gaan we te werk?
- Meng eerst alle droge ingrediënten samen. Weeg de bloem en de bruine suiker zorgvuldig af.
- Doe de bloem, de bruine suiker en het bakpoeder in de mengkom van de keukenmachine.
- Weeg de boter en doe ze in een kleine pot. Smelt de boter op een zacht vuur, maar laat ze niet kleuren.
- Meet de juiste hoeveelheid melk af.
- Plaats de mengkom met de droge ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik het K-hulpstuk om alles te mengen op lage snelheid.
- Giet de melk erbij, en breek er even later de eieren in. Kijk uit dat er geen stukjes eierschaal in het beslag terecht komen.
- Giet de gesmolten boter in een straaltje bij het beslag. Laat de machine alles op het gemak mengen. Hou het pannetje waarin de boter is gesmolten aan de kant.
- Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij elk stukje appel in kleine blokjes van ong. 0,5 centimeter.
- Doe een vers klontje boter in het pannetje (waarin je eerder al boter hebt gesmolten) en verwarm het op een matig vuur.
- Stoof de stukjes appel een minuut in de bruisende boter en schenk er een beetje ahornsiroop (of esdoornsiroop) over.
- Bepoeder de appelstukjes met een flinke snuif kaneel en een beetje gemalen nootmuskaat. Roer in het pannetje.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Schep de appelblokjes in het muffinbeslag en laat de machine heel even draaien.
- Plaats in elke kleine cakevorm van het bakblik twee papieren cups. Vul elke vorm tot bijna tegen de rand met beslag.
- Plaats de muffins in de hete oven van 210°C. Bak ze gedurende 20 minuten.
- Prik met een satéstok of prikvork in een muffin om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen deegrestjes aan het stokje kleven, dan zijn ze klaar.
- Laat de muffins afkoelen en presenteer ze met een dun laagje bloemsuiker erover.